Met internet en Social Media zijn er nu niet alleen winkels in het centrum van de stad. Bij elke klik tonen de digitale vitrines precies díe dingen waar wij zoveel interesse in hebben. Niet zo gek, wetende dat “Big Brother is watching you”, en elke handeling die we verrichtten nauwkeurig wordt geregistreerd. Hoe breder onze interesses, hoe meer we voorgeschoteld krijgen. Des te meer we in de verleiding komen ons een ongeluk te kopen. Want nieuwe mooie dingen kopen geeft een goed gevoel. Waarom eigenlijk?
Waarom willen we steeds nieuwe dingen kopen?
Het is gek, maar hoe meer we zien, hoe meer we willen hebben. Dingen kunnen ons helaas niet gelukkig maken. Het klinkt misschien wat cliché, en eigenlijk weten we het ook wel, maar toch bezwijken we vaak.
Gelukkig zijn gaat over hoe we ons over onszelf voelen als we met onszelf zijn. Al die advertenties en likkebaardende aanbiedingen doen ons geloven dat als we díe tas, die reis, díe make up, díe sexy outfit kopen, ons gelukkiger zullen voelen.
Ze doen ons geloven dat we iets moeten toevoegen aan ons leven om ons leven beter te maken. We realiseren ons niet dat we juist dingen zouden moeten wegnemen uit ons leven om het eenvoudiger te maken.
Vanochtend zag ik bijvoorbeeld prachtig paar high heels toen ik voorbij de schoenenwinkel liep om even boodschappen te gaan doen. Echt super sexy, die zowel bij een strakke spijkerbroek als een leuk jurkje zouden passen. Of die leuke leren broek, die ik bij de H & M zag vorige week. Allebei wel wat modegevoelig, en vast een stuk minder hot deze zomer. Toch voelde ik de drang ze te kopen.
Waarom?
Als je iets koopt, kóóp je eigenlijk niet dat artikel, voorwerp, die reis of dat nieuwe kapsel. Je probeert het gevoel te kopen dat je denkt te missen. Dus als ik die schoenen of die broek koop, ben ik eigenlijk of zoek naar eigenwaarde, erkenning en gezien willen worden. Die schoenen en broek geven me een GEVOEL van sexyness, dat ik denk te missen om me gelukkig te voelen.
Als we opgroeien zien we zó veel reclame op TV en Social Media die ons laten geloven dat als je dít maar draagt, je meer zelfvertrouwen zult hebben. Als je dát maar hebt, ben je aantrekkelijker. De vraag die we ons zouden moeten stellen is: WAAROM wil ik die dingen?
Wil ik ze omdat ik me dan beter in mijn vel voel zitten? Wil ik ze omdat ik er meer zelfvertrouwen door krijg? Wil ik meer gezien worden? Of wil ik juist niet opvallen en opgaan in de massa?
We zeggen onbewust tegen onszelf: Als ik dit of dat heb, voel ik me happy. Maar eigenlijk stellen we ons échte geluksgevoel uit. Door materiële zaken te koppelen aan hoe we ons voelen, zullen we doorlopend teleurgesteld blijven. Want er zullen stééds nieuwe dingen komen, die ons pas écht gelukkig zouden laten voelen als je ze hebt. Maar “Je gelukkig voelen” kan je niet kopen.
Als we niet houden van wat we dagelijks doen met ons leven, maakt het niet uit wat en hoeveel we hebben. Je kan de meest prachtige dingen bezitten, maar als je niet houdt van wie jij bent en wat jij doet kan geen designertas, luxe auto, sexy make up of welk prachtig artikel of voorwerp maar ook je dat gevoel van gelukkig zijn met jezelf geven.
Gelukkig zijn kan je niet kopen. Gelukkig zijn moet je ontwikkelen. Je moet het bouwen of creëren.
Toch zijn er zoveel mensen die geld uitgeven dat ze niet hebben. Aan dingen die ze niet nodig hebben. Om indruk te maken op mensen die ze niet eens aardig vinden. En zich ongelukkig blijven voelen.
Natuurlijk is het prima mooie dingen te hebben, en zeg ik niet dat je ze niet mag willen hebben. Het gaat erom dat, wanneer je gelooft dat die dingen je gevoel gaan veranderen over jou zelf en jou gelukkig gaan maken, je jezelf tekort doet.
Het enige dat jou gelukkig kan maken ben jij zelf.