We zijn allemaal wel eens teleurgesteld in ons leven. Kleine en grote teleurstellingen. Van die leuke reis die je wilde boeken maar net voordat je er eindelijk werk van maakte vol zat, tot relaties waarin je teleurgesteld wordt, banen die niet doorgingen, of gevoelens van spijt in je persoonlijke leven.
Het leren omgaan met die teleurstellingen én de emoties die ze veroorzaken, is belangrijk om een positief en tevreden leven te blijven leiden.
Ik wil graag wat tips geven om hier mee om te gaan en te leren hoe je toch een “doorstart” kunt maken na teleurstellingen. Sommige hiervan zijn belangrijk voor de grote teleurstellingen, anderen juist heel handig voor de kleine – of allebei.
ROUW
Misschien lijkt het een tof idee om radicaal het leven om te gooien nadat we ergens enorm over teleurgesteld zijn, toch is rouw een essentieel onderdeel van het verwerken van gebeurtenissen.
Er hoeft niet direct iemand overleden te zijn om te rouwen. Je kan ook “iets” verloren hebben: Je baan, een relatie verbreken, ruzie met naasten…..
Hierbij ervaar je een soort verlies, net als dat het een verandering in je leven veroorzaakt. Dit kost tijd om er overheen te komen vóórdat je kan beginnen met verder gaan.
Teleurstelling kan langzaam ontstaan, zoals bij het verbreken van een relatie, maar ook plotseling, zoals bij een abrupt ontslag. In alle gevallen geldt: In plaats van snel-snel je beter willen voelen, neem hier de tijd voor en gun jezelf deze rouwperiode, zodat je begrijpt wat er is gebeurd. Pas wel op dat je er geen 10 jarenplan van maakt. Het helpt niet om té lang stil te staan bij negatieve emoties en gedachten. Maar gun jezelf wel wat tijd om de eerste golven van emoties (woede, frustratie, verdriet, etc.) te overwinnen voordat je verder gaat.
Sta jezelf toe iets negatiefs te voelen en zoek naar een manier om het een naam te geven. Bijvoorbeeld “Vandaag voel ik me boos …,” “Nu ben ik boos over …,” “Ik voel me jaloers op …”
Door onze emoties een naam te geven, kunnen we er beter afstand van nemen en ze gaan verwerken. Dit helpt om de volgende stap te nemen om de teleurstelling te overwinnen.
DENKEN
Denk na over wat er echt aan de hand is. Als je middenin de storm zit, kunnen kleine dingen als énorm aanvoelen. Daarom is het accepteren van die eerste heftige emoties goed. Als die eenmaal opgeruimd zijn kan je een stapje naar achteren doen en de dingen wat rationeler bekijken. Wat gebeurt er écht? En dan bedoel ik : Feiten. Wat is er écht gedaan, gebeurd of gezegd? Noteer dit en kijk met een helderder hoofd naar het gebeurde. Zonder de emoties die eraan gekoppeld zitten. En stel jezelf opnieuw de vraag: Is wat er echt is gebeurd écht zo erg?
Misschien ben je nog steeds boos; dan zijn er ook manieren om deze gevoelens te overwinnen.Het kan ook zijn dat je je realiseert dat je niet meer met zulke sterke emoties hoeft te blijven reageren.
PRAAT EROVER
Praten over wat je voelt is een van de beste manieren om met de meeste dingen in het leven om te gaan. Omgaan met teleurstelling is niet anders. Doe dat natuurlijk met iemand die je vertrouwt. Als je het moeilijk vind over je teleurstelling heen te komen omdat je bv. ergens enorm hard aan hebt gewerkt, is het heel makkelijk anderen de schuld te geven.Praat juist met die anderen over hoe jij je voelt. Dit helpt jou bij het verwerken van je teleurstelling. Het eindigen van een relatie of vriendschap kan heel heftig en intens zijn. De teleurstelling die daaruit voortkomt, kan heel rauw en pijnlijk zijn. Praten hierover kan juist helpen verder te gaan.
ZEN
Teleurstelling kan veel verschillende emoties teweegbrengen, waaronder stress. Het is dus belangrijk om ook de stress aan te pakken. Kijk eens naar meditatie, yoga, mindfulness o.i.d. Oefen gewoon eens. Deze oefeningen helpen je te aarden en in het hier en nu te komen. Stil te staan bij wat je nog wél in je leven hebt, zelfs als je verdrietig bent door de afwezigheid van iets of iemand.Het kan een enorm verschil maken voor hoe je situaties verwerkt die jou het gevoel geven dat je bent buitengesloten of in de steek gelaten.
DANKBAARHEID
Dankbaarheid wordt al snel afgedaan als zweverig of hippie-achtig. Maar we moeten onze mindset trainen om dankbaarheid te voelen. Het zit nu eenmaal niet automatisch in ons systeem, omdat ons hoofd veel makkelijker negatieve patronen “installeert”.
Train jezelf om dieper te gaan dan “oh cool” of “fijn” om de andere geweldige dingen in je leven te (her)ontdekken; Dankbaarheid voelen voor mensen die jou liefhebben, eventuele talenten die je hebt, gezondheid, intelligentie en mededogen. Door jezelf open te stellen dankbaar en zelfbewust te zijn voel je je fijner, stabieler en zelfverzekerder in je leven en jouw keuzes. Dat betekent dat als er in de toekomst iets anders loopt dan jouw bedoeling was, je minder teleurstelling zal voelen, omdat je al weet dat je huidige situatie óók heel goed is. Wanneer dat ene niet gaat zoals jij wilde, wil dat niet zeggen dat je je niet kunt focussen op al het goede dat er al wél is. Door je zo open te stellen voor dingen waar je dankbaar voor bent, zal je ze beter voelen. Hierdoor zal je eerder geneigd zijn eventuele toekomstige teleurstellingen snel en gezond te behandelen, zodat je op een positieve manier verder kunt gaan.
BEWEEG
Sommige tips zijn echt gericht op mentaal welzijn. Dit is natuurlijk voor iedereen handig, maar niet iedereen reageert op dezelfde manier. Als jij bij de vorige tips totaal geen “klik” voelde, werkt het voor jou misschien anders.
Actief bezig zijn is namelijk een top of the bill-mindfulness oefening! Vooral voor de mensen die allergisch zijn voor de wat zij vaak als hippieachtige methodieken zien . Het in conditie houden van je lichaam is de sleutel voor alle soorten gezondheid. Bewegen en contact maken met je lichaam is enorm helend als het gaat om het omgaan met emotionele trauma’s. Je geestelijke gezondheid wordt beter wanneer je regelmatig lichamelijk in beweging bent. Je ontdekt opnieuw je kracht, letterlijk en figuurlijk.
Door ons lijf te oefenen, komen we weer in contact met ons lichaam en weten we weer waartoe we in staat zijn.Hoe meer we ons fysieke potentieel ontdekken, hoe beter onze mentale gezondheid wordt. Dat houdt ook in dat we veel beter kunnen omgaan met teleurstelling en verdriet. Fysiek oefenen geeft ons bovendien een heerlijke stoot feel-good hormonen (dopamine en serotonine), die goed van pas komen bij neerslachtigheid of teleurstelling.
VERANDER IETS TASTBAARS
Nogmaals, ik kan van alles roepen over hoe nuttig het mindfulness gebeuren is…, sommige mensen hebben iets fysieks nodig om te voelen dat de dingen daadwerkelijk veranderen. Als je iets krachtigers wilt, verander dan iets tastbaars. Door iets te doen dat je kunt zien gebeuren, zul je de controle weer gaan voelen die je voelde kwijt te zijn na een teleurstelling. Verander de woonkamer, ga naar de kapper, neem een tattoo of piercing of koop een nieuwe jurk.
Door iets te veranderen dat je fysiek kunt aanraken en zien, word je eraan herinnerd dat je controle over sommige dingen hebt.Door jezelf te herinneren aan deze kracht, zul je je manier van denken gaan veranderen.
CONTROLE
Vergeet niet dat, ondanks hoe dingen soms voelen, je zélf bepaalt hoe je reageert. Dat lukt misschien niet direct, maar je kunt écht zelf kiezen hoe je er elke dag mee omgaat. Het is natuurlijk niet realistisch te verwachten dat je meteen elke dag super positief opstaat en klaar bent om verder te gaan na de teleurstelling. Blijf dus trouw aan jezelf en omarm wat je op dat moment voelt.
OP DAT MOMENT ….zeg ik expres. Het is namelijk oké om je rot te voelen als je herinnerd wordt aan iets dat je van streek maakt. Maar maak van vijf minuten verdriet geen hele depressie-dag! Weet: Je hebt zélf de kracht om je manier van denken te veranderen. Hoe minder tijd je elke dag krijgt om je rot te voelen, des te sneller het totale genezingsproces zal zijn. Zoek manieren om jezelf af te leiden. Ga bijvoorbeeld uit met vrienden, naar de bios of sportschool. Probeer een aantal van deze manier uit om jezelf sterker te maken zodat je sneller teleurstellingen kunt overwinnen.
ZORG VOOR JEZELF!
Wees stoer maar zachtaardig! Zoals ik al eerder zei, je hebt enige controle over je emoties. Maar wees ook lief voor jezelf.
Je lijf en hoofd overuren laten draaien door alles wat de teleurstelling veroorzaakt heeft steeds opnieuw te beleven, maakt het gevoel alleen maar erger. Hoe meer stress je krijgt, des te erger de situatie zal worden, en hoe langer het duurt voordat je er overheen bent.
Probeer je stressniveaus zo laag mogelijk te houden. Hoewel het goed is om jezelf af te leiden en bezig te blijven, sla er niet in door. Neem ook de tijd te ontspannen: Neem eens een bad i.p.v. een douche, lees een boekje voor het slapen….Je verdient het om je goed te voelen, en dit proces vergt zelfrespect van je. Door jezelf elke dag met kleine dingen te belonen begin je echt weer voor jezelf te zorgen en jezelf wat liefde te tonen.
Je zal je hierdoor niet alleen beter gaan voelen. Het helpt je ook het in de toekomst anders aan te pakken. Omdat je je zelfvertrouwen vergroot en jezelf leert hoe weer van jezelf te houden.
HULP
Er kunnen nog zoveel tips zijn, soms is verdere hulp nodig.
Als dingen overweldigend blíjven aanvoelen of je blijft maar worstelen nadat er iets is gebeurd, is het de moeite waard om naar de dokter te gaan. Deze kan je het best adviseren over hoe de dingen waar je mee worstelt aan te pakken. Misschien ligt het wel aan hormonen waar een disbalans in zit waardoor je emoties uit balans zijn. Ook kan een dokter je Coaching, een Psycholoog of anders adviseren om je te helpen ontspannen of je slaap te verbeteren. Dit laatste kan soms al genoeg zijn om verder te gaan.
Het vinden van een methode die voor jou werkt is natuurlijk de sleutel tot een succesvol herstel na een teleurstelling. En dat zoeken kan best even duren, dat is heel normaal. We konden tenslotte ook niet in één dag fietsen.
Dus probeer verschillende dingen om je teleurstelling te overwinnen: Blijf doen wat werkt voor jou, en stop met wat niet werkt.
Misschien vind je dit ook interessant: