Heb je moeite rust en geluk te vinden? Echt, heel veel mensen hebben dat ook.
De wereld zit helaas vol mensen die diep ongelukkig zijn en doorlopend op zoek zijn naar een manier om wat meer licht in hun leven te brengen. Het nieuws en social media versterken bovendien de negatieve kanten van de wereld. Het is voor veel mensen best een zware dobber.
Een belangrijk onderdeel van het vinden van rust en geluk is begrijpen waaróm je je voelt zoals je je voelt. Dit, om daarna te leren controle te krijgen over de manier waarop je op dingen reageert. Vaak zijn mensen vooral aan het piekeren over dingen waar ze totaal geen controle over hebben. “Mensen worden niet gestoord door dingen, maar door hun overtuigingen” zei iemand eens.
We worden “getriggerd” door bepaalde gebeurtenissen, situaties, opmerkingen of mensen. Waardoor we bepaalde ( negatieve) emoties ervaren. Je hebt vast wel eens iemand iets horen zeggen als: “Waarom ben je zo getriggerd?” als de tegenpartij boos werd.
Ik wil proberen je te laten kijken naar een eenvoudig, maar daarom nog niet makkelijk, proces voor het herkennen, begrijpen en overwinnen van triggers.
1. Allereerst, zorg dat je iets hebt om in te noteren.
De eerste stap is het hebben van een notitie- of dagboek. Schrijven is voor de geest gezonder dan typen, omdat het een beter therapeutisch effect heeft. Schrijven duurt langer, waardoor je meer tijd hebt om echt te denken en te verwerken terwijl je bezig bent uit te drukken wat je voelt en waarom. Omdat je hem regelmatig zult gebruiken, zorg ervoor dat je deze op een veilig plek legt waar je privacy beschermt blijft.
2. Ga op zoek naar emotionele triggers door te kijken naar instabiele periodes in je leven.
De meeste emotionele triggers ontstaan vaak in wispelturige, moeilijke en pijnlijke fases in je leven. Waarom? Omdat de emoties die verband houden met die omstandigheden meestal ontstaan door de gebeurtenis die je hebt meegemaakt.
Als je het voor jezelf opschrijft, noteer dan welke emoties je vóór, tijdens en na die bewuste gebeurtenis voelde.
3. Ga ook op zoek naar jouw stellige overtuigingen of idealen.
Maak hier een lijst van en probeer te beantwoorden waarom je deze emoties voelt;Waarom geloof je wat je doet? Waarom voel je wat je doet?
Wees eerlijk en zoek écht naar het waarom van jouw overtuigingen of idealen. Een antwoord als : “Nou, dat geloof ik nu eenmaal”, is niet echt nuttig of waarnaar je op zoek bent. Geloofsovertuigingen en idealen worden vaak bepaald door emoties of omstandigheden, zoals politieke opvattingen die worden geformuleerd door de manier waarop iemand het leven ervaart en voelt.
Het uiten van het waarom je je voelt zoals je doet, geeft je meer duidelijkheid over jouw emotionele beleving en meer inzicht in wat jouw emoties triggert.
4. Zoek nu jouw kleinere emotionele overtuigingen, door je zelf vragen te stellen als: Wat stoort jou? Wat brengt jou tevredenheid? Wat zit je dwars? Wat brengt jou geluk?
Het doel hiervan is om de kleinere emoties te gaan herkennen en verkennen die jou maken tot wie je bent. Feitelijk zijn dit jouw kernwaarden. Door inzicht te krijgen in jouw eigen kernwaarden, leer je beter begrijpen waarom je bepaalde emoties hebt.
Als je deze kleinere componenten begrijpt, merk je ook dat ze bijdragen aan jouw algehele beeld en emotionele reacties op een bepaalde situatie.
5. Begin jezelf af te vragen “waarom” wanneer je een emotionele reactie ervaart.
Interessant te weten over de mensheid is bijvoorbeeld dat mensen over het algemeen tevreden zijn om simpelweg te voelen wat het ook is dat hun hersenen proberen te doen voelen. Ze weten niet écht waarom ze zich op een bepaalde manier voelen, ze weten meestal niet wát ze voelen en daar nemen ze genoegen mee.
Door de “waaroms” uit je verleden te leren herkennen en begrijpen, zal je ze in de toekomst ook sneller herkennen. Hierdoor zal je er beter mee om kunnen gaan. Dat wil niet zeggen dat ze moet gaan vermijden. Mensen die de opgedane kennis over zichzelf gebruiken om soortgelijke situaties vooral maar te ontlopen, lopen juist het risico de negatieve emoties te versterken. Hoe meer ze proberen ze te ontlopen, hoe harder “de klap” aan emoties zal zijn wanneer ze een keer níet de dans konden ontspringen. Omdat ze dan niet geleerd hebben hiermee te dealen.
Het vermogen om je emoties te voelen en er mee om te kunnen gaan is dus belangrijk, omdat je niet altijd de keus hebt ze te vermijden.
6. Zorg dat je waarom de werkelijkheid weerspiegelt.
Er is veel reclame, nieuws en social media die angst, boosheid en onzekerheid gebruiken als “truc” om hun publiek vast te houden en te volgen. Ze gebruiken je angst, boosheid en onzekerheid om problemen te vergroten zodat jij toch hun uitzending bekijkt, hun woorden leest of hun producten koopt. Het grenst soms aan misleiding, waarvan je je kan afvragen of het ethisch wel ok is.
Er zijn heel veel manieren om de waarheid te vertellen, afhankelijk van welke woorden je kiest. Sommige zijn manipulatiever dan andere. Het is daarom de moeite waard dingen dubbel te checken en kritisch te bekijken of een actie of gebeurtenis die een bepaalde emotie in je oproept feitelijk ook waar en eerlijk is. Misschien merk je hierdoor dat het eigenlijk geen eerlijke weergave van de feiten is waar je op reageert.
Dit kunnen bijvoorbeeld dingen zijn die een vriendin je vertelt, iets dat je op social media voorbij ziet komen, je manager die je bekritiseert of iets dat je in het nieuws leest of ziet.
7. Heb geduld en blijf ermee bezig.
Een minpuntje is dat het werken aan je emotionele trigger en het beter omgaan hiermee tijd kost. Ik hoor je zuchten. Ja ik weet het, we hebben al zo weinig tijd.
Toch gaat snel-snel niet samen met het werken aan het herkennen van jouw triggers. Het is nu eenmaal een manier van zijn die je jarenlang hebt gehad. Een gewoonte die erin gesleten is kost tijd om te veranderen. Ook dit.
Dus blijf alert en blijf oefenen. Pak je notitieboekje en maak er een gewoonte van elke avond je dag na te lopen. Noteer je triggers er werk ze uit. Je zal zien dat je er steeds beter en sneller in wordt!
8. Stel jezelf in kleine beetjes bloot aan triggerende situaties.
Stap je in één keer in een heet bad? Ik niet! Meestal stap ik eerst met één voet, daarna voorzichtig de andere, waarna ik héél voorzichtig mezelf onder water laat glijden om m’n lichaam te laten wennen aan de verandering van temperatuur.
Het werken aan emotionele triggers gaat net zo. Als je eenmaal snapt wat je voelt, waaróm je het voelt en hoe je het in evenwicht moet houden, kan je af en toe je voet in het water steken. Zodat je kunt ontspannen en die negatieve emoties onschadelijk kunt maken. Waardoor ze geen controle meer over je hebben.
We zouden willen dat niets of niemand meer een negatieve invloed heeft op onze emoties. Dat is een utopie, want we leven. We maken nieuwe dingen mee die weer nieuwe emotionele triggers kunnen veroorzaken. Maar als je dingen verandert in jouw huidige manier van reageren, zal je al veel meer rust ervaren, en wordt jouw leven een stuk fijner.