Je alleen voelen is een gevoel waar we allemaal , in verschillende vormen, mee te maken hebben.
De realiteit is dat we in ons leven verschillende fases doorlopen die er mede voor zorgen dat mensen komen en gaan. Ook zijn er situaties die er voor zorgen dat we ons terug trekken en we ervoor kiezen met sommige mensen de verbinding te verbreken. Dat is lastig, want mensen zijn nu eenmaal sociale wezens. Het gros van de mensen heeft een bepaalde sociale connectie nodig. Deze stimuleert namelijk specifieke delen van onze hersenen. Je hersenen ”belonen” je eigenlijk met bepaalde stofjes die je een goed gevoel geven wanneer je je sociaal gedraagt. Wanneer je eenzaam bent vertelt je brein je dat je die sociale behoefte moet vervullen.
Wat zijn eigenlijk redenen waardoor we ons eenzaam voelen? Door die te begrijpen, vind je makkelijker een manier van aanpak die voor jou werkt om dat gevoel kwijt te raken.
- Je mist goede vrienden of familie
Het leven is heeft ook een eb en een vloed; Soms hebben we het geluk omringd te zijn door mensen die van ons houden en om ons geven. Andere keren merken we dat we afgedreven zijn van mensen die voorheen wél dichtbij ons stonden. Weer anderen hebben geen hechte vriendschappen of close family door hun manier van leven. Eenzaamheid kan in zulke gevallen angstaanjagend zijn en leiden tot een sociaal isolement. Ook kan je in een fase van je leven zitten waarin het moeilijker is vrienden te maken; Als nieuw bakken ouder of juist als vers- gepensioneerde. Het is niet gek dat bij het overgaan naar een andere fase in je leven je sociale cirkel ook verandert. Als nieuwbakken papa of mama besteed je opeens veel meer tijd aan je kersverse gezin. Daar komen nieuwe verantwoordelijkheden bij kijken die tijd en aandacht vragen. Veel vriendschappen veranderen doordat de één meer vrijheden heeft zonder kind( eren) dan de ander. Gepensioneerden kunnen zich eenzaam voelen wanneer ze niet meer de sociale basis hebben die een werkomgeving altijd bood. Maar ook mensen die hun leefstijl omgooien, bijvoorbeeld stoppen met drank of drugs, ervaren vaak een rigoureuze verandering van hun vriendenkring. Als de gemeenschappelijke factor voorheen feestjes , uitgaan of het nachtleven was, verdwijnt deze vaak na het omgooien van je levensstijl waardoor vriendschappen doodbloeden.
- Het gevoel hebben dat niemand je begrijpt
Voel je je onbegrepen? Dan vind je het vast moeilijk jezelf te zijn bij anderen. Je herkent jezelf niet in hen. Het gevoel niet begrepen te worden zorgt vaak voor een onbewuste muur tussen jou en andere mensen die je belemmert om écht verbinding te maken. Nog moeilijker is het om hulp te vragen wanneer je die verbinding niet voelt met andere mensen. Zelfs het proberen een nieuwe vriendschap op te bouwen kan heel lastig zijn omdat je niemand vindt waarbij je bereid bent jezelf helemaal bloot te geven.
- Verhuizen
Los van het feit dat een verhuizing één van de meest stressvolle situaties is voor mensen, vergt het ook veel tijd om alles te organiseren, in- en uit te pakken, te installeren etc. Daarnaast raak je bij een verhuizing soms je vertrouwde omgeving kwijt; Vrienden en familie blijven achter en in de nieuwe omgeving ken je nog niemand. Niet gek dat je na zo’n ingrijpende gebeurtenis je je alleen kan voelen.
- Lastig nieuwe mensen leren kennen of contacten te onderhouden
Laten we eerlijk zijn: Het is gewoon niet altijd makkelijk om nieuwe mensen te leren kennen of zelfs bestaande contacten te onderhouden. Contacten onderhouden, zeker nieuwe, vergt best wat inspanning, tijd en energie. En hoe doen we dat? Met de komst van internet is er meer afstand ontstaan in het ontmoeten van nieuwe mensen. Veilig achter een scherm houden we langer en meer afstand van onbekenden dan wanneer we iemand in real life ontmoeten. Vroeger waren er meer gelegenheden om nieuwe mensen face to face in een ontspannen omgeving spontaan te ontmoeten. Kerken, bars en werk waren toentertijd de meeste gebruikelijke plekken om nieuwe contacten op te doen en vrienden te maken. Het was minder doelgericht en makte het makkelijker sneller een échte verbinding te voelen met iemand dan de huidige digitale wereld.
- Pesten of discriminatie kan tot sociale uitsluiting leiden
Ik gooi ht er maar gewoon uit zoals ik erover denk: Mensen kunnen klootzakken zijn. Helaas wordt niet iedereen volwassen als ze volwassen worden. Veel pesterijtjes die mensen als tieners doen, worden nog steeds gedaan door sommigen in volwassen relaties en op het werk. Het kan zelfs erger zijn omdat een volwassene jarenlange ervaring heeft met het leven van een ander zuur maken. Pesten, discriminatie en sociaal isolement vanwege een andere cultuur, politieke voorkeur of religie kunnen hier allemaal aan bijdragen. Het isolement kan je het gevoel geven dat niemand om je geeft.
- Het gevoel buitengesloten te worden van een groep
Ik zei al eerder; Wij mensen zijn sociale wezens. We willen graag ergens bij horen. Geen klik hebben met een groep waarvan je deel wilt uitmaken doet daarom pijn. Misschien wordt je over het hoofd gezien. Of word je actief uitgeschakeld. Het kan ervoor zorgen dat je je hierdoor onzichtbaar en niet verbonden met anderen voelt. Het goede nieuws is dat er altijd andere groepen zijn waarvan je deel kan uitmaken. Hier is internet dan wél weer heel fijn, want online vindt je tal van interesse groepen voor hobby’s, goede doelen, het vinden van een partner of nieuwe vrienden. Mijn tip hierbij is dan vooral deze contacten iet eeuwig digitaal te houden, maar juist de verbinden in real life op te zoeken.
- Gebrek aan zelfvertrouwen of zelfrespect om sociale interacties op gang te brengen
Laten we eerlijk zijn; Het kan soms intimiderend zijn om nieuwe sociale contacten op te doen. Je moet niet alleen bereid zijn jezelf open te stellen voor een onbekende, je moet je zelf ook toestaan kwetsbaar te zijn. Zinvol contact met anderen is namelijk moeilijk op te bouwen wanneer je jezelf niet durft te zijn en je je niet kwetsbaar durft op te stellen. Super spannend natuurlijk! Zeker wanneer je geen zelfvertrouwen hebt of moeilijk met afwijzingen kunt omgaan. Maar troost je: Er zijn veel meer “sociaal onhandige mensen” dan je denkt. Ze voelen zich vaak alleen omdat ze moeite hebben de risico’s te nemen die wél nodig zijn om nieuwe waardevolle contacten te maken. Wanneer je dit bij jezelf herkent, wees je hier dan van bewust. Dit is de eerste stap om je steeds een stukje kwetsbaarder te durven opstellen.
- Een werkomgeving die geen zinvolle sociale contacten bevordert
Met de lockdown en het nagenoeg normaliseren van het thuiswerken, zijn er veel mensen in een eenzaam gat gevallen. We hebben de sociale omgeving van collega’s nodig om het gevoel te behouden “ergens bij te horen”. Het bedrijf, het team: Samen betekent niet alleen. Maar vanaf je keukenstoel of eigen werkkamer is het lastig op lange termijn dat samen-gevoel vast te houden. Pleit er daarom voor toch één of twee dagen in de week een teamdag op kantoor te hebben. Los hiervan zijn er bedrijven waar veel cynische collega’s rondlopen. Of zij die er een punt van maken werk en privé altijd gescheiden te houden. Collega’s die hun ontevredenheid ongevraagd ventileren. Deze negativiteit spoort niet aan om diepere verbindingen te maken. Het kan dus zijn dat, ondanks dat je werk een plek is voor sociale contacten, er geen goede sfeer hangt. Misschien isoleert het je in je werk of is het een branche waar vaak negatieve stress heerst. Kijk eens om je heen naar een ander team, afdeling of bedrijf als je merkt dat dit voor jou geen gezonde werkplek blijkt te zijn.
- Een ongezonde relatie hebben of een relatie breuk ervaren
Scheidingen en ongezonde relaties zijn traumatische ervaringen die diepe littekens kunnen achterlaten. Zelfs bij het uit elkaar gaan als vrienden kan eenzaamheid je enorm overvallen. Van een “wij” situatie beland je opeens in een “ik” situatie die je ontgroeid was. Je voelt je vaak heel alleen in de wereld als je opeens, zeker als je ook kinderen samen hebt, alles zelf moet runnen, beslissen en doen. Daarnaast gaan niet alle scheiding soepel, wat bovenop de pijn voor extra onrust zorgt waar niemand anders dan jij mee moet dealen. “Tenslotte was het jouw relatie en niemand voelt zich precies zoals jij”, denken we vaak. Ongezonde relaties zijn zelfs nog erger omdat ze vaak maar doorsukkelen tot je helemaal op bent en niet anders meer kunt dan er een einde aan te maken. Tot die tijd lijden we en hebben we de neiging ons te verstoppen in onze eigen bubbel voor de buitenwereld om de negativiteit van de ander te ontwijken en/ of mee te kunnen dealen.
- Je probeert een leegte te vullen in jezelf door je op anderen te focussen
Soms komt eenzaamheid door het té veel proberen contact te leggen met anderen. Er zijn veel mensen die sociale contacten juist opzoeken; niet zo zeer omdat ze op zoek zijn naar een ware verbinding als wel vooral omdat ze hun eigen problemen proberen te negeren. Zolang ze namelijk tijd steken in anderen, hoeven ze niet naar zichzelf en hun eigen problemen te kijken of te reflecteren. Het probleem hiervan is dat de energie éénrichtingverkeer is; van jou naar de ander. Hierdoor wordt een relatie eenzijdig en voel je je eenzaam omdat je niet krijgt wat je nodig hebt.
- Je hebt gezondheidsproblemen die sociale contacten moeilijk maken
Veel gezondheidsklachten kunnen het ingewikkeld maken sociale contacten te onderhouden. Bij psychische aandoeningen zoals depressie en angst hebben mensen de neiging zich terug te trekken van anderen of zorgen voor angst voor normale sociale situaties. Ook kunnen lichamelijke klachten ervoor zorgen dat het praktisch onmogelijk wordt de deur uit te gaan en/ of in de buurt van anderen te zijn. Pijn en je lichamelijk niet fit voelen nodigt meestal niet uit om “gezellig onder de mensen “te zijn. Anderen vinden het op hun beurt vaak ingewikkeld hier op een andere manier mee om te gaan dan we gewend zijn. Hierdoor kunnen relaties verwateren en doodbloeden.
De realiteit is dat er veel verschillende redenen zijn waardoor we ons eenzaam kunnen voelen.
Stel jezelf de vraag: Wat houdt mij tegen contact te maken met andere mensen? Heeft het een psychische of lichamelijke oorzaak? Word ik door sociale contacten te leggen geconfronteerd met een probleem? Speelt er iets in mijn leven waardoor ik me wil isoleren? Ben je het contact met familie en/ of vrienden kwijtgeraakt? Wat de oorzaak ook is, onderzoek welke dit in jouw geval is. Schakel professionele hulp in wanneer je er zelf niet uit komt. Tegenwoordig is het geen schande meer even wat externe hulp in te schakelen om allerhande emotionele knopen te helpen ontwarren. Pas wanneer je de oorzaak kent, kan je gaan zoeken naar een oplossing. Het onderzoeken en zoeken naar een oplossing draagt alleen maar bij aan jouw persoonlijke groei, wat je bij elke stap in de toekomst verder zal helpen.
Misschien vind je dit ook interessant: