Heb je een cruciale, misschien wel life changing beslissing te nemen ? Eén die je leven zou kunnen veranderen? Vind je het doodeng en word je er rusteloos van?
Ga je piekeren en/ of ben je onzeker of je wel de juiste keuze maakt?
Goed nieuws! Volkomen normaal om al die dingen te voelen als je op het punt staat zoiets belangrijks te moeten beslissen!
Voor iedereen die leeft geldt dat we gedurende die levensreis beslissingen moeten nemen over hoe je je leven verder wilt indelen en waar je je energie op wilt richten. Dat kan overweldigend aanvoelen als je geen goed proces hebt om dat soort grote keuzes te moeten maken.
Daarom wil ik je wat eenvoudige handvatten geven die je kunnen helpen helpt om jouw juiste pad te vinden.
1.Maak je beslissing of keuze kraakhelder.
Om de juiste beslissing te nemen, moet je kraakhelder voor ogen hebben om wélke beslissing het precies gaat. Schrijf in één enkele zin op wat de kern van jouw keuze of beslissing is. Dit helpt om eventuele verwarrende emoties buiten te sluiten die de situatie ongetwijfeld met zich meebrengt. Wees specifiek en to the point over de beslissing die je wilt nemen. Ik zal een paar voorbeelden geven:
– Moet ik naar een andere plaats verhuizen?
– Zal ik weer gaan studeren?
– Moet ik mijn relatie verbreken?
Pak pen en papier en schrijf je zin op. Deze zal als anker dienen.
2. Maak een lijst met de voor- en nadelen van de beslissing.
Een lijst met voor- en nadelen is een krachtige manier om verwarring over het nemen van jouw levens veranderende beslissing weg te nemen.
Maak een kolom met voor- en nadelen naast elkaar. Schrijf alles op wat je maar kunt bedenken dat mogelijk relevant is.
Concentreer je op de zin bovenaan je papier als je merkt dat je toch overspoeld raakt door emoties. Of wanneer je voelt dat je focus verschuift. De zin bovenaan in je ankerpunt om te zorgen dat je niet afdrijft van dat waar het om gaat. De beslissing.
Als je merkt dat je moeite hebt voor- en nadelen te bedenken, bedenk dan verschillende vragen die kunnen helpen om die gedachten los te laten.
Probeer in plaats daarvan vragen als:
– Wat zijn de voordelen van deze verandering?
– Hoe zal ik me voelen als ik deze verandering doorvoer?
– Hoe zal ik me voelen als ik dezeverandering níet doorvoer?
– Hoe kan deze verandering mijn leven schaden?
– Zal ik ooit nog zo’n kans krijgen?
3.Geef een cijfer voor elk voor- en nadeel.
Ik ga een kleine draai geven aan de ouderwetse voor- en nadelen lijst. Graag wil ik dat je elk voor – en nadeel een cijfer geeft op een schaal van nul tot vijf.
Een nul vertegenwoordigt iets waarbij je geen sterk gevoel hebt of waarvan je denkt dat het geen groot verschil zal maken. Een vijf daarentegen is iets waar je een sterk gevoel bij hebt, of waarvan je denkt dat het een groot verschil zal maken. De nummers één, twee, drie en vier geven de verschillende intensiteiten tussen de twee aan.
Tel het totaal van jouw voors – en tegens-kolommen bij elkaar op en voilà een hulpmiddel om de beslissing beter te kunnen afwegen.
Door elk van deze argumenten apart te beoordelen, krijg je een beter idee van hoe belangrijk elk is, in plaats van dat het in z’n geheel een warboel van positieve en negatieve dingen is.
De lijst kan bijvoorbeeld veel nadelen hebben, maar misschien zijn het nullen en enen, terwijl de voordelenlijst korter is met enkel vieren en vijven. Het gewicht van de lijst met voordelen kan hierdoor zwaarder wegen dan de nadelen, ondanks dat de nadelen lijst langer is.
4. Sluit vrede met jouw beslissing.
Neem de tijd te nemen om na te denken over de mogelijke uitkomsten van jouw keuze.
Hier schuilt direct een gevaar, en dat zal ik je direct toelichten:
Vaak denken we dat iets op één manier zal aflopen. Dan blijkt het resultaat niet te lijken op wat we wilden of verwachtten. Je had misschien grootse plannen voor je leven en werken ze niet. Om wat voor reden ook.
Het tegendeel is ook waar. Je stuit op tegenslagen. Een plan kan in rook opgaan, wat je in een totaal nieuwe richting stuurt waarvan je niet wist dat je dat wilde, totdat je het had. Soms leidt dit ertoe dat je beseft dat wat je dacht te willen, niet écht was wat je wilde.
Daarom : In plaats van je te concentreren op de mogelijke uitkomst -> focus je vooral op of je vrede kunt hebben met de beslissing als je die eenmaal genomen hebt.
Iedereen heeft wel eens spijt gehad van dingen. Wilden we dat we ze anders hadden gedaan. Je wilt er dus zeker van zijn dat jouw beslissing het best is voor jouw leven op basis van de informatie die je tot je beschikking had.
Wanneer je het gevoel hebt niet genoeg informatie te hebben om te kunnen beslissen, zorg dan dat je die krijgt.
5. Luister naar je hart. Dat klopt altijd.
Wat ik daarmee bedoel?
Daarmee bedoel ik dat deze beslissing één is voor jou zelf. Hij moet dus resoneren met jou. Jouw leven. Met dat wat JIJ nodig hebt.
Natuurlijk, er zijn momenten waarop we beslissingen moeten nemen die anderen ten goede komen. Bóven onszelf. Dat is een groot deel van verantwoordelijkheid zijn.
Maar als het gaat om het nemen van levens veranderende beslissingen, wil je er absoluut zeker van zijn dat je helemaal achter de beslissing kan staan die je hebt genomen. Als je dat niet doet, kan het tegen je gaan werken en relaties met anderen aantasten.
Zo heb ik zelf jaren geleden zo’n levens veranderende beslissing genomen. Wonende in Frankrijk met twee kinderen besloot ik na m’n scheiding terug te gaan naar Nederland. Mijn kinderen waar acht en tien. Geboren en getogen in Frankrijk en op z’n minst gezegd he-le-maal NOT AMUSED met deze beslissing.
De lijst met nadelen was lang. De lijst met voordelen karig. Maar woog zwaar en resoneerde compleet met wat IK nodig had. Vooral om een betere moeder te zijn.
Er is geen goed of fout antwoord omdat het afhangt van wat er in jouw hart omgaat. Welke beslissing is het best voor jou en jouw toekomst?
Past dat het best bij wat jij uit het leven wilt halen?
Maak geen halfbakken keuzes met levens veranderende beslissingen. Zorg ervoor dat het klopt met jouw hart, zelfs als je je bang of onzeker voelt. Je wil niet weten hóe spannend ik het vond alle zekerheid op te geven om terug te gaan naar een onbekende omgeving, met een onzekere carrière, alles opnieuw te beginnen met twee tegenstribbelende kinderen die hetzelfde onbekende lot stond te wachten. Het is het duizend keer waard gebleken.
Laat je gevoel dus spreken, op die manier heb je na dertig jaar geen spijt van die beslissing.
6. Kies om te handelen – doe het dan ook!
Keuzestress verlamt.
Mensen die vast komen te zitten in piekeren over keuzes, worden steeds minder actief. Het nadenken verlamt ze tot actie over te gaan. Alle gedachten zijn zo overweldigend waardoor ze door de bomen het bos niet meer zien.
Het kan zijn dat zo iemand het gevoel heeft niet genoeg informatie te hebben. Ze willen méér! Ze willen alle mogelijke invalshoeken en uitkomsten overwegen voordat ze zich goed voelen bij het nemen van de stappen die ze moeten nemen.
Soms hebben we daar simpelweg niet de tijd of vrijheid voor. Er kan een naderende deadline zijn of een breekpunt waarbij het ofwel doorgaat, ofwel je de kans misloopt. In dat geval kan je de beslissing het best nemen met extra tijd om eventuele problemen te omzeilen.
Als er geen tijdslimiet is, moet je zelf beslissen wanneer je in actie komt. Over het algemeen is het geen goed idee om impulsieve beslissingen te nemen, maar het is óók niet goed het te lang uit te stellen.
Je zal ZELF moeten beslissen als er verder geen externe factoren zijn die je daar bij ondersteunen. Geef jezelf ongeveer een maand. Dat is doorgaans lang genoeg om alle opties te onderzoeken en overwegen. Als die maand om is, is het tijd een beslissing te nemen mocht je dat niet al gedaan hebben.
Doe het en ga vooruit; Of het nu om het nastreven van de levensverandering is of het vinden van een ander pad dat je wilt gaan bewandelen.
7. Overschat het belang van de beslissing niet.
Vaak is het zo dat wat we als levens veranderende beslissingen zien, deze misschien heel goed passen in ons leven, maar niet zo belangrijk zijn als we denken.
Een carrière switch hoeft niet permanent te zijn als het toch niet zo uitwerkt als je dacht; Je hebt nog steeds de vaardigheden en ervaring om terug te keren naar je huidige carrière pad als je dat wilt of nodig hebt.
Het beëindigen van een relatie kan op dat moment een enorme issue lijken, vooral als die relatie al lang duurt en er kinderen in het spel zijn. Maar je zou er versteld van staan hoe snel het leven weer normaal kan worden na een breuk of scheiding.
Verhuizen naar een nieuwe stad kan veel dingen in je leven veranderen: Nieuwe vrienden, nieuwe baan, nieuwe omgeving en hobby’s. Maar nogmaals, het leven wordt vrij snel weer normaal, ook al is het een nieuw normaal. En je zou altijd weer terug kunnen gaan.
Misschien is het krijgen van kinderen de enige beslissing die je leven blijvend verandert. Je kunt ze niet meer terug stoppen als ze er eenmaal zijn 😊. Het leven verandert drastisch op heel veel manieren met kinderen. Maar zelfs dan komt er een nieuwe routine en life goes on.
Dus als je merkt dat je je zorgen maakt over de beslissing, onthoud dat wat je ook kiest, het je leven niet verpest. Het kan een aanpassing of overgang betekenen, maar op de een of andere manier komt het wel goed.
Nog steeds onzeker over een levens veranderende beslissing? Misschien helpt het met een coach te praten. Klik hier voor een vrijblijvend gratis adviesgesprek.
Misschien vind je dit ook interessant: