Zou je stiekem een carrière switch wel zien zitten maar twijfel je of dat de juiste stap is? Vraag je je af of het gras groener is aan de andere kant? Of maak je je zorgen dat je de verkeerde beslissing neemt en vast komt te zitten in iets dat niet bij je past? Door de redenen van je twijfel te onderzoeken en kleine stappen te zetten om je meest prangende vragen te beantwoorden, kun je blijven luisteren naar je hoofd, je hart én je onderbuik, en daarin helderheid scheppen voor de juiste koers.
Nodig eerst die angst gewoon maar eens uit voor een kop koffie en een kennismakingsgesprek;
Wat zit er achter de angst?
Breng wat tijd door met je angst en kijk wat er echt aan de hand is. Schenk iets lekkers in, ga zitten, zeg niets en luister naar wat die angst je te vertellen heeft. Wat hoor je? Schrijf het gerust op.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat je niet heel helder voor ogen hebt wat je écht leuk vindt aan je huidige baan. Zodat het lastig is te weten wat je in die nieuwe baan wilt. Of wat juist niet. Weet jij wat voor jou belangrijke waarden zijn? Doe eens een oefening om jouw kernwaarden te ontdekken. Stel jezelf de vraag: Welke kernwaarden drijven mij in mijn leven? Het doel hiervan is om duidelijker informatie te krijgen over wat jou motiveert en voldoening geeft in het werk . Waarom maken deze voor jou het verschil, en hoe kan je er voor zorgen dat je deze kernwaarden vaker ervaart in je werk?
Misschien ontdekt je in je kennismakingsgesprek met jouw angst dat je bang bent vast te lopen in een baan waarin je merkt dat je die eigenlijk niet leuk vindt. Ligt het aan de baan? Hoe staat het met de organisatie zelf, of de cultuur van het bedrijf?
Een andere manier om je angst te woord te staan, is door een oefening te doen: “als dit, dan dat, … en dan wat?” Hier een voorbeeld: Wat als ik niet de kennis en/ of vaardigheden heb om op alle vlakken van mijn nieuwe werk te slagen? Dan doe ik training die ik nodig heb, met de steun van mijn manager of alleen. En dan wat? Ik heb iets nieuws geleerd en mijn horizon verbreed. En dan wat? Dan zal ik het goed doen in mijn werk, waardoor ik later in mijn carrière iets groters en beters kan doen.Wat is het nut van deze oefening? Door je angsten te begrijpen en ze onder ogen te zien, zul je gaan zien welke geldig zijn en wat een beetje irrationeel zijn. Hierdoor kan je je energie gaan richten op het aanpakken van die waarop je daadwerkelijk invloed kunt uitoefenen.
Begin met het beantwoorden van de vragen waar je het meest aan denkt.
Nu je een goed idee hebt van wat je tegenhoudt, is het tijd om de angst onder ogen te zien. Maak een lijst van alle open vragen die, als ze worden beantwoord, je voldoende vertrouwen geven om naar een nieuwe baan te gaan zoeken. Prioriteer ze en brainstorm over manieren waarop je de vragen kunt beantwoorden. Bijvoorbeeld:
- Wat is de ervaring van iemand die op dit gebied werkt? Vraag je netwerk je te helpen in contact te komen met mensen die werken in een sector of functie die mogelijk interessant voor jou zijn. Stel hen vragen als “Wat vind je leuk en niet leuk aan je werk?” en “Hoe ben je daar gekomen?”
- Wat als de baan die ik écht wil minder betaalt dan ik nu krijg? Bekijk je budget en maak verschillende scenario’s. Bijvoorbeeld: “Als mijn droombaan 15% minder zou betalen dan ik nu doe, wat zou ik dan willen besparen op mijn uitgaven om het te laten werken? Hoe zit het met 20% minder? ” Deze oefening kan helpen inzicht te krijgen in jouw vereiste minimum salaris. Bovendien geeft het inzicht in je eigen motivatie. Ben je überhaupt bereid in te leveren voor je droombaan?
- Hoe zou mijn woon-werkverkeer zijn als ik elders zou werken? Neem de ochtend vrij of ga op weekendtrip. Simuleer een woon-werkverkeer naar een buurt met veel potentiële banen in uw vakgebied. Probeer er te komen met de bus of trein in plaats van met de auto. Loop door de buurt om te zien hoe het voelt om er tijdens de werkdag te zijn.
- Hoe zal mijn leven er over 1/5/10 jaar uitzien als ik blijf waar ik ben? Dit kan vaak de meest verhelderende vraag zijn. Misschien kom je tot de ontdekking dat, als je aan verschillende projecten binnen je huidige organisatie zou kunnen werken, je met plezier nog een paar jaar zou willen blijven. Of je komt tot de conclusie dat je nu echt een verschuiving moet maken omwille van je eigen welzijn en professionele ontwikkeling. Of je ontdekt dat je huidige kernwaarden niet meer passen bij je huidige functie of organisatie waardoor je je niet meer op je plek voelt.
Maak tijdens dit hele proces aantekeningen over wat je ontdekt over jezelf. Schrijf het regelmatig op, zodat je voor jezelf vastlegt hoe je over deze ontdekkingen denkt. Deze ontdekkingsopdracht kan een week tot maanden duren, afhankelijk van hoe gemotiveerd je bent om je huidige positie te verlaten.
Misschien vind je dit ook interessant: