Ik heb niets met Internationale Vrouwendag.
Met het risico dat ik nu op een aantal kwetsbare zieltjes trap….Zo’n vrouwendag is niet mijn ding.
Vreemd, als Vrouwencoach, denk je nu misschien. Dat snap ik. Daarom zal ik het toelichten.
Ik ben van mening dat elke nationale of internationale dag die er de wereld in geslingerd wordt, vooral voortkomt uit een gebrek aan aandacht in het algemeen voor dat bewuste onderwerp, die groep mensen, ziekte, etc.
Lag geleden begonnen met vader- en moederdag, kwamen er steeds meer thema dagen bij: Wereld nieren dag, dag tegen darmkanker, complimenten dag, internationale dag van het geluk, wereld tuberculose dag, dag van de leerplicht, zwerfdierendag, donutdag ( ja écht!) dag van de vlucheling en ga zo maar door.
We hebben het jaar volgebouwd met thema dagen om maar vooral extra aandacht te vragen van de wereld om ons heen, omdat we daarin verandering willen zien. Maar verandering begint bij jezelf, of het nu om dierenleed, ziektes, omgangsvormen of groepen mensen gaat.
En aangezien het vandaag de Internationale Vrouwendag is, beperkt ik me nu tot deze dag.
Om te beginnen….waar komt het eigenlijk vandaan?
Dan moeten we eerst terug in de tijd. Met een oorsprong in 1907, waarin Clara Zetkin streed voor gelijk stemrecht tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hadden tot dan toe weinig tot niets in te brengen. Werden al eeuwenlang als “minderwaardig” behandeld, wat zich o.a. in praktijk liet zien doordat ze niet mochten stemmen.
In 1910 kwam er opnieuw een vrouwenconferentie, omdat er nog steeds maar weinig terecht kwam van het vrouwenkiesrecht. In Nederland was de eerste officiële internationale vrouwendag in 1912. In 1919 trad de wet voor het kiesrecht voor vrouwen in werking.
Hiermee was een grote stap gezet, maar een gevoel van minderwaardigheid is niet met een nieuwe wet weggenomen. Eeuwenlang zijn vrouwen onderdrukt geweest. Welke invloed heeft dat op ze gehad?
EN NU WORDT HET INTERESSANT…..
Want inmiddels heeft de wetenschap ontdekt dat emoties en gedachten letterlijk onze celstructuur verandert. ONZE CELLEN VERANDEREN BIJ NEGATIEVE EMOTIES EN GEDACHTEN.
Al die veranderde cellen geven vrouwen door aan de volgende generaties. Dit wetende, krijg je misschien in één keer meer zicht op waarom niet alleen JIJ zo’n last hebt van bv. onzekerheid, maar ook jouw moeder, je oma, en god mag weten hoeveel generaties er vóór ook! Of misschien heb je die lichte ontvlambaarheid ook als een familietrekje gezien, terwijl het voortkomt uit generaties lange overdraging van cellen die die boosheid veroorzaken!
Is het dan gek dat een overgrote meerderheid van vrouwen vandaag de dag nog steeds té vaak last heeft van een slecht zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen of onzekerheid?
Nee, als we naar de geschiedenis kijken is het bijna gek als je er géén last van hebt!
Om WERKELIJK verandering te creëren bij vrouwen, én hoe deze in de wereld gezien en behandeld worden, moeten wij vrouwen beginnen bij onszelf! Onze eigen cellen, die generaties lang beïnvloed zijn door negatieve emoties en gedachten, weer terugbrengen in hun oude staat. Zodat we die negatieve ketting kunnen doorbreken voor onze kinderen, kleinkinderen en de generaties erna. Zodat zij zich wél vol kracht en zelfvertrouwen keuzes kunnen maken voor hun leven. Zodat hun leven niet beïnvloed wordt door een slecht zelfbeeld, angst, gebrek aan zelfvertrouwen of boosheid.
Wanneer we massaal uitdragen dat we bijzonder en krachtig zijn, zal de rest van de wereld zich hiernaar gaan gedragen. Elke dag.365 dagen per jaar.
Niet alleen op 8 maart.
Een hele fijne dag!