Loslaten is een proces waar we allemaal mee te maken krijgen in ons leven. Het kan gaan om relaties, werk, vriendschappen, overtuigingen, gewoontes of situaties die we niet meer in de hand hebben. Het kan soms erg moeilijk zijn om los te laten en verder te gaan, maar uiteindelijk is het een noodzakelijke stap in ons groeiproces.
Waarom is loslaten zo moeilijk?
Loslaten is moeilijk omdat het vaak een gevoel van verlies met zich meebrengt. Het voelt als een verlies van iemand, iets, een situatie of gewoonte. We rouwen om het verlies ervan en houden vast aan het positieve gevoel dat die persoon of situatie ons ooit gaf. We zijn gewend aan de situatie, persoon of gewoonte en weten wat we eraan hebben. Na mijn scheiding heb ik bijvoorbeeld lang gerouwd om “wat was”. Het ideale plaatje dat ik altijd in mijn hoofd had gehad viel in duigen en opeens werd de toekomst een onbekend donker gat. Mijn omgeving , gewoontes, zelfs werk en vrienden veranderden door de gewijzigde situatie en in de beginfase van mijn scheiding kon ik deze maar moeilijk accepteren. Het was mijn copingsmechanisme vast te blijven houden aan het verleden uit angst voor mijn nieuwe onbekende leven. We zijn namelijk vaak bang voor het onbekende dat na het loslaten op ons wacht. We hebben het gevoel dat we iets belangrijks te verliezen hebben en voelen ons onzeker over wat er nu komen zal.
Daarnaast kunnen we ook vasthouden aan zaken die ons eigenlijk niet meer dienen, omdat we er nog steeds aan vasthouden vanwege een gevoel van verplichting of schuldgevoel. Zo blijven veel mensen hangen in een baan waarin ze al jaren niet meer gelukkig zijn. Of zitten ze vast in een relatie/ vriendschap die steeds meer energie kost in plaats van oplevert. We denken dat we alles op ons moeten nemen en dat wij degene zijn die de situatie moeten oplossen, terwijl dit niet altijd mogelijk of nodig is.
Hoe kunnen we loslaten?
Het proces van loslaten begint bij het accepteren van de situatie zoals die is en het erkennen van onze emoties. Vervolgens helpt het om ons te richten op wat we wel kunnen veranderen en ons te richten op positieve gedachten en emoties. Hierbij kan meditatie, mindfulness of yoga helpen.
Ook is het belangrijk om goed voor onszelf te zorgen en gezonde grenzen te stellen in relaties of werk. We moeten onszelf afvragen wat we nodig hebben en ons niet laten leiden door de verwachtingen van anderen.
Tot slot is het belangrijk om ons te richten op het vinden van nieuwe mogelijkheden en kansen. Soms moeten we werken aan ons eigen pad en onze eigen groei en dit kan betekenen dat we situaties moeten loslaten die ons niet meer dienen. Toen ik een jaar na mijn scheiding nog steeds treurde en mezelf en mijn kinderen vooral negatieve energie bracht, nam ik de rigoreuse beslissing terug te verhuizen naar Nederland. Dit was voor mij nodig om los te kunnen laten en die nieuwe mogelijkheden en kansen te kunnen gaan zien.
Loslaten is niet makkelijk, maar uiteindelijk kan het ons helpen om opnieuw te beginnen en te groeien. Het kan ons ook helpen om onze eigenwaarde te zien en te beseffen dat we niet afhankelijk zijn van anderen of situaties om gelukkig te zijn. Loslaten betekent niet opgeven, maar verdergaan op ons eigen pad. Een ander pad dan je wellicht oorspronkelijk gepland had, maar zeker niet minder mooi en interessant.
Misschien vind je dit ook interessant:
Hoe neem ik levensveranderende beslissingen?