Als je een probleem hebt, kan het lastig zij om hulp te vragen. Misschien voel je je beschaamd “Dat had ik toch moeten weten?! of denk je dat je het probleem zelf moet oplossen. Het is vaak verleidelijk om te geloven dat je alles alleen aankunt. Bovendien vallen we nu eenmaal niet graag anderen lastig met “onze problemen”. Of hebben we de neiging te denken dat anderen je als zwak of incompetent beschouwen als je hulp vraagt.Het kan ook zijn dat je graag de controle wilt behouden over wat er gebeurt.
We staan veel te weinig stil bij de nadelen van het niet om hulp vragen. Om je je er bewust van te maken wat dat stoere, zelfstandige ik-kan-alles-wel-alleen gedrag kan veroorzaken wil ik in deze blog de nadelen benadrukken. Expres, omdat er vaker negatieve als positieve kanten aan zitten dan we ons realiseren:
- We kunnen uitgeput raken
Door alles zelf te doen, kunnen we overwerkt raken. Dit kan leiden tot vermoeidheid waar we ons niet meer uit weten te trekken. Daarnaast maken we ons sneller zorgen wanneer een probleem niet opgelost is; Wat als dat zo blijft? Het leidt tot piekeren en angst, wat weer voor stress zorgt.
- We maken fouten die we niet zien
Fouten maken gebeurt overal door iedereen. Gelukkig kunnen we, vooral in werksituaties, elkaar corrigeren en controleren om dit te voorkomen. Wanneer je geen hulp vraag waar dat eigenlijk wél nodig is, is de kans op fouten maken groter. Voor zelfgemaakte fouten hebben we nu eenmaal een blinde vlek. Zonder hulp kan dit leiden tot onnodige kosten, tijdverspilling en reputatieschade. Daarnaast kan je hierdoor kansen missen die een ander wél zou hebben gezien. Een andere blik op een situatie kan zorgen voor een totaal andere uitkomst. Wanneer je deze hulp van een andere blik afwijst, kan dit tot jouw eigen tunnelvisie leiden.
- Eenzaamheid
Zonder hulp doen we het alleen. We snijden onszelf af van potentiële supporter en mentors. We krijgen hierdoor het gevoel dat we er alleen voor staan en niemand begrijpt hoe we ons voelen. Het vragen om hulp heeft dus niet alleen invloed op de praktische kant, ook kan het onze psychische gesteldheid beïnvloeden. Hoe leuk wordt het opeens om samen met een vriendin een bankstel te zoeken , de belastingen te doen, of grote opruiming te houden? Opeens levert het energie op, in plaats van dat het je leegzuigt!
- Verergeren van het probleem.
Deze is best pijnlijk natuurlijk. Maar sorry, het moet ook gezegd worden; Als je geen hulp vraagt kan een probleem verergeren. Gezondheidsproblemen bijvoorbeeld. Mentaal of fysiek, het kan uitdraaien op een levensbedreigende situatie waarbij je de controle volledig kwijtraakt over de oplossing. Dat wil niemand.
Maar ook werk gerelateerd kan een probleem uitgroeien tot een issue dat bij “het Management “terecht komt omdat de oplossing simpelweg niet door jou gedaan KON worden. Niet heel fraai noch geruststellend. Terwijl je intenties ongetwijfeld goed waren.
- Onvolledige kennis
Door het niet vragen van hulp loop je het risico informatie over het hoofd te zien of wat essentieel is voor de taak van het project waar je aan werkt of het issue waar je mee kampt. Dit kan leiden tot slechte beslissingen en uiteindelijk goede resultaten missen.
Als je weet dat je in een valkuil van te weinig of geen hulp bent gevallen om welke reden dan ook, zijn hier enkele manieren die je kunt gebruiken om jezelf te helpen:
- Herken de mogelijkheden: Als je beter op de hoogte bent van verzoeken om hulp, kan je beter zien wanneer je op het punt staat vast te lopen.
- Identificeer je hulpbronnen: Of het nu gaat om collega’s , vrienden of familie, als je weet wie je kan en wil helpen, zal je eerder geneigd zijn om hulp te vragen.
- Realistische verwachtingen: Niemand is perfect en iedereen heeft wel eens hulp nodig. Door dit te accepteren, zal je minder moeite hebben met het vragen om hulp wanneer je het nodig hebt.
- Mocht je het toch moeilijk vinden, stel jezelf de vraag wat jij een dierbare zou zeggen wanneer je zou weten dat die hulp kon gebruiken. Zou je dat aanbieden? Hoe zou je het vinden als jouw hulp geaccepteerd wordt ? Wellicht geeft dit je een laatste zetje om toch hulp te vragen wanneer je het nodig hebt.
Ik hoop dat deze blog je helpt te begrijpen waarom het vragen om hulp belangrijk is en wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van het niet doen. Door te accepteren dat we allemaal van tijd tot tijd hulp nodig hebben, kunnen we ons openstellen voor de kansen die zich voordoen en kunnen we samen sterk aan oplossingen werken.
Misschien vind je dit ook interessant:
10 rode vlaggen die op een burn out wijzen