Het Enneagram op persoonlijkheid is een verzameling van 9 rollen, waarvan wordt aangenomen dat elke persoon tot één van hen behoort. Weten welk type jij bent, is nuttig voor zaken als loopbaankeuzes, spirituele ontwikkeling en persoonlijke groei.
Wat is het Enneagram?
Het Enneagram is een eeuwenoud model, waarin negen persoonlijkheidstypen omschreven worden. Het enneagram stamt uit het Midden-Oosten en wordt nog steeds gebruikt om meer inzicht in het menselijk handelen te krijgen. De naam ‘enneagram’ is afgeleid uit het Grieks. “Ennea” betekent “negen” en “grammos” betekent “beweging” of “iets geschreven”. Het enneagram is qua vorm een negen puntige sterveelhoek.
Oorsprong
Het Enneagram is omstreeks 1900 door de Armeen Georgi I. Gurdjieff in het westen geïntroduceerd. Als spiritueel leraar gebruikte hij het Enneagram als kosmologisch model. Daarbij maakte hij wel onderscheid tussen essentie (het echte wezen van iemand) en persoonlijkheid. De grondlegger van de moderne variant van het enneagram is Oscar Ichazo, die er in de jaren vijftig van de vorige eeuw een boek over schreef. In de jaren zeventig werd het model voor het eerst door psychologen gebruikt. Tot nu toe is het enneagram een pseudo-wetenschappelijke methode om persoonlijkheidstypen te identificeren.
Persoonlijkheidstypen
Aan het Enneagram worden negen persoonlijkheidstypen gekoppeld, die elk met een vast punt en via lijnen met elkaar in verbinding staan. De onderlinge relaties van de persoonlijkheidstypen verlopen volgens vaste patronen. De meeste mensen zullen in meerdere types wel iets van zichzelf herkennen, maar toch is bij iedereen één persoonlijkheidstype dominant. Een enneagram test kan hier uitsluitsel over geven.