Veel sporters, zakenmensen en spirituele leraren noemen allemaal zelfreflectie als één van de essentiële sleutels tot succes. Dit geldt ook voor ‘gewone mensen’ die voldaan en gelukkig zijn met hun leven.
Dus waarom is zelfreflectie zo belangrijk? Dat ga ik je vertellen, en vooral ook wat je kunt doen om een meer succesvol en bevredigend leven te leiden.
Wat is zelfreflectie?
Om het heel eenvoudig te zeggen is zelfreflectie het “nadenken over jezelf”. En daarmee bedoel ik niet: “Hoe zie ik er uit?” of “Staat deze jurk mij goed? “ Wat ik er wél mee bedoel is dat je stil staat bij je eigen karakte, acties en motieven.” Het gaat erom een stap terug te doen en na te denken over je leven, gedrag en overtuigingen.
De meeste topsporters benadrukken ook hoe belangrijk het voor hun prestaties is om aan zelfreflectie te doen en de impact die dit heeft op hun zelfvertrouwen en prestaties.
Na elke wielerkoers bijvoorbeeld reflecteren wielrenners met het hele team wat er goed ging en wat voor de volgende keer verbeterd zou kunnen worden. Ze kijken naar elk klein detail: Van de vorm van de helm van een wielrenner, tot wanneer hij een zouttablet nam, tot zijn emotionele toestand tijdens de wedstrijd.
De tijd die een wielrenner neemt om stil te staan en na te denken over alle details van zijn handelingen knabbelt seconden van zijn racetijd af, wat vaak het verschil maakt tussen winnen – of niet.
Nu denk je misschien, Ja duhhh… natuurlijk doen ze dat! Daarom is het een topsporter. Maar wat nou als hij na elke wedstrijd gewoon in beweging bleef? Wat als hij nooit stil zou staan en nadenken over wat hij anders zou kunnen doen? Dat zou raar zijn, toch?
Maar dat is wat velen van ons doen met precies datgene dat het aller belangrijkst is: Ons leven.
Wat er gebeurt als je niet nadenkt.
We blijven in beweging. We draven door. We stoppen niet om even na te denken. We blijven wegen in slaan die ons ons leven kosten ( ziekte, mentale problemen), relaties die onze energie opslurpen, omstandigheden die ons stress opleveren, ongelukkig, gefrustreerd en doodop.
We blijven op de loopband van het leven rennen en denken dat we geen tijd te verliezen hebben. Dus we blijven bewegen om bij te blijven. Maar heel vaak crashen we of branden we gewoon op. Waarom? De enige manier om het tempo van het leven bij te houden, is STOPPEN. Van de loopband af springen. Na te denken over wat werkt en wat niet. Bepalen wat te bewaren en wat er moet veranderen.
Wanneer een project of iets niet goed gaat op het werk, wat doet je dan? Je neemt even de tijd om een stap terug te doen en te kijken wat er mis is gegaan en wat je de volgende keer anders zou kunnen doen. Hetzelfde zou voor het leven moeten gelden, maar we nemen er vaak de tijd niet voor om over na te denken. Waarom niet?
Ik heb in mijn praktijk inmiddels veel redenen gehoord. Misschien heb je het gevoel dat je geen tijd hebt en ligt er gewoon teveel op je bord. Of misschien heb je niet de energie. Je bent moe en hebt het gevoel dat het nóg iets is dat MOET. Misschien besef je niet hoe belangrijk het is, welke impact het kan hebben, en hoe het je leven positief kan veranderen. Of misschien heb je gewoon het gevoel dat het te moeilijk is. Veel van mijn cliënten denken dat ze niet weten waar ze moeten beginnen of waar ze aan moeten denken.
Dit is vaak een reden waarom mensen naar een coach gaan. Om tijd en ruimte te nemen die ze zichzelf niet bieden. Om de juiste vragen te stellen en ruimte te maken voor de antwoorden.
Het goede nieuws is dat je niet persé iemand hoeft in te huren om de enorme voordelen van zelfreflectie te plukken. Het enige dat nodig is, is bewustzijn, betrokkenheid en toewijding van tijd.
Het belang van zelfreflectie.
Veel mensen vinden zelfreflectie moeilijk of lastig. Ze begrijpen niet waarom ze het nodig hebben en ze zien de voordelen er niet van. Waarom is zelfreflectie belangrijk voor jou? Ik zal een paar voordelen noemen:
Zelfbewustzijn verbeteren.
Het is nodig om jezelf op een dieper niveau te begrijpen. Zelfbewustzijn en een beetje zoeken naar een ziel is cruciaal voor succes op alle gebieden van het leven.
De tijd nemen voor zelfreflectie over het leven leidt tot meer zelfbewustzijn, wat op zijn beurt leidt tot zelfverbetering. Bovendien verbetert een sterk zelfgevoel je zelfvertrouwen en zelfrespect. Waar je je gelukkiger bij voelt.
Andere blik op de zaak.
Zelfreflectie stelt je in staat dingen vanuit een ander gezichtspunt te begrijpen en te zien. Wanneer je een stapje terug doet van een situatie, krijgt je een nieuwe kijk op de zaak, en een nieuw begrip. Je kunt het hele plaatje zien, niet alleen het stukje van de puzzel. Je wordt hierdoor meer open van geest.
“Door de bomen het bos niet meer zien” betekent dat iemand zo betrokken is bij de details van een situatie dat ze het complete plaatje niet meer kan zien.
Dit is het voordeel van zelfreflectie. Je kunt uitzoomen en het hele bos zien.
Sta jezelf toe dat je reageert, of juist niet reageert.
Je hebt vast wel eens iets gezegd of gedaan waarvan je later dacht: Oh, had ik dat maar niet gedaan of gezegd! Als je direct reageert, denk je niet na over de mogelijke gevolgen van je acties. Maar wanneer je tijd besteedt na te denken over een situatie, kan je nadenkender reageren en je gedrag voor de volgende keer veranderen.
Als impulsief én emotioneel persoontje leerde ik al vroeg in mijn carrière dat impulsief zijn consequenties had. Een betrokken manager gaf me hierover een goede raad. Hij adviseerde me 24 uur te wachten voordat ik iets ging bespreken waar ik overstuur van was. Door deze gedwongen tijd van zelfreflectie kon ik de balans opmaken van mijn gevoelens en emoties. Ik was daarna beter in staat om de situatie of kwestie met een helder hoofd én een breder perspectief te benaderen.
Vergemakkelijk een dieper niveau van leren
Wanneer mensen de tijd krijgen om na te denken, te “herkauwen” en/ of te integreren, zijn ze beter in staat om verbanden te leggen en informatie te onthouden. Bij groepstrainingen waarin nieuwe onderwerpen geleerd worden wordt daarom vaak, al is het maar 5 minuten, tijd gegeven voor zelfreflectie. Zelfs 5 minuten om te integreren en na te denken over wat je hebt geleerd, kan een enorm verschil maken.
Denk hier zelf eens over na. Als je na het lezen van dit artikel meteen verder gaat met het volgende, hoeveel denk je dat je je zult herinneren?
Als je dit artikel leest en daarna vijf minuten neemt om na te denken over je lessen, hoeveel meer onthoud je dan?
Het vertrouwen verbeteren
Wanneer je reflecteert, krijg je een beter inzicht in wat werkt en wat niet. Hierdoor kan je betere beslissingen nemen en je acties daarop bijsturen.
Elke keer dat je verbetert, helpt het je zelfvertrouwen op te bouwen met meer kennis en perspectief.
Daag je aannames uit
Wat jij gelooft dat waar is, is niet altijd de waarheid. Een van de beste manieren om een beperkende overtuiging aan te pakken, is om een stapje terug te doen en de geldigheid van die overtuiging te bespreken.
Zelfreflectie stelt je in staat om overtuigingen en aannames uit te dagen die je in de weg staan.
Hoe doe je dat, zelfreflectie?
Ok, dus je begrijpt de voordelen en bent klaar om aan de slag te gaan? Hier is hoe:
Het proces van zelfreflectie
STOP: Neem een stap terug uit het leven of een bepaalde situatie.
KIJK: Identificeer en verkrijg perspectief op wat je ziet en ziet.
LUISTER: Luister naar je intuïtie, de aangeboren wijsheid die opborrelt wanneer je deze de tijd en ruimte geeft om tevoorschijn te komen.
ACTIE: identificeer de stappen die je moet zetten om verder te gaan, aan te passen, te veranderen of te verbeteren.
Waarover je moet nadenken.
Er zijn twee belangrijke onderdelen voor zelfreflectie.
1. Denk na over jezelf.
Dit omvat wie je bent en wat je wilt voor je leven. Dit is het stuk over zelfbewustzijn waar ik het eerder over had.
Hier zijn wat vragen om na te denken wanneer je over JOU nadenkt:
Wat zijn mijn kernwaarden? Wat zijn de overtuigingen, principes of ideeën die erg belangrijk voor me zijn? Wat zijn mijn prioriteiten?
Wat zijn mijn vaardigheden, sterke punten of talenten?
Wat zijn de zwakheden of blinde vlekken waar ik op moet letten?
Wie wil ik zijn?
Welke energie wil ik brengen bij alles wat ik doe?
Wat is de impact of het verschil dat ik wil maken? Hoe wil ik een bijdrage leveren of waarde toevoegen?
Wat zijn mijn passies? Waar hou ik van? Waar word ik betrokken, gemotiveerd en enthousiast van?
Zijn er overtuigingen die ik heb die me beperken?
Wat wil ik voor mijn leven? (als je tenslotte niet weet wat je wilt, hoe verwacht je dan dat je daar komt?)
Wanneer ben ik op mijn best?
2. Denk na over die gebieden van je leven die voor jou belangrijk zijn.
Dit kan betrekking hebben op relaties, thuis en gezin, carrière, gezondheid en welzijn, financiën, doelen, spiritualiteit en persoonlijke groei, plezier en ontspanning.
Vragen om jezelf te vragen in zelfreflectie
Hier zijn enkele vragen om jezelf te stellen in het proces van zelfreflectie:
Hoe voel ik me globaal over X deel van mijn leven? Op een schaal van 1-10, hoe waardeer ik mijn tevredenheid en succes?
Wat werkt er? Wat werkt niet?
Wat wil ik meer van – of minder van?
Wat zijn mijn prestaties / overwinningen / successen? (Mensen zijn vaak standaard gefocused op wat verkeerd is of niet werkt – het is net zo belangrijk om je te concentreren op wat goed gaat!)
Wat wil ik? Wat zijn mijn verwachtingen of doelen?
Waar ben ik dankbaar voor?
Hoe zou ik dit deel van mijn leven verbeteren? Welke acties kan ik ondernemen?
Wanneer zelfreflecteren?
Hoe meer je zelfreflectie een gewoonte en deel van je routine kunt maken, hoe groter de impact zal zijn. Hieronder enkele ideeën om je op weg te helpen. Bepaal voor jezelf welke voor jou zullen werken.
Oud en Nieuw – Er is een reden waarom Nieuw Jaars -voornemens een traditie zijn geworden. Het is een goed moment om na te denken over het jaar dat is verstreken en te bepalen wat je wilt (je intenties, doelen, verlangens) in het komende jaar.
Mijlpalen – Een verjaardag is een mooi moment voor zelfreflectie. Je kunt ook een jubileum, een religieuze feestdag of een andere datum kiezen die voor jou van belang of belangrijk is.
Maandelijks of wekelijks – Misschien wil je aan het begin van de maand tijd plannen, of een dag van de week kiezen, zoals zondag om de week daarvoor te reflecteren.
Dagelijks – Een dagelijkse oefening van zelfreflectie is waarschijnlijk een van de beste manieren om een gewoonte te creëren. Ik heb veel klanten die ik de opdracht geef ’s avonds in een boekje bepaalde evenementen van die dag te beschrijven. Terwijl je schrijft reflecteer je op wat er is gebeurt, hoe je je voelde en kan je bedenken hoe je het anders zou willen. Anderen vinden het heerlijk vroeg op te staan om in alle rust na te kunnen denken.
Na een ‘evenement’ – Had je een vreselijke werkvergadering? Een aanvaring met je kinderen of partner? Neem even de tijd om een stap terug te doen en na te denken over wat er is gebeurd. Als je dit doet, kan je beter begrijpen wat er is gebeurd en toekomstige incidenten voorkomen die vergelijkbaar zijn met deze.
Tips
Hier zijn enkele extra tips om zelfreflectie te doen:
- Pak een dagboek – Als je er geen hebt, ga dan naar de winkel en vind er een waar je van houdt. Schrijven heeft bewezen nieuwe niveaus van begrip te vergemakkelijken en niveaus van stress aanzienlijk te verminderen. Bovendien, als je iets ziet, kun je het op een andere manier verwerken. En als het eenmaal voelbaar is, heb je een groter vermogen om het aan te pakken, of laat het los.
- Schema Tijd – Plan een ononderbroken tijd waarin je ruimte hebt, rustig bent en kunt scherpstellen. Of dat nu 5 minuten per dag is of een halve dag per kwartaal. Als je denkt dat het gewoon gaat gebeuren, is het dat niet. Je moet iets doen om het te laten gebeuren.
- Verantwoordelijkheid – Word lid van een groep, krijg een coach, zoek een buddy, vertel het aan je partner – zoek iemand om dit mee te doen. Een klant van mij zei dat het meest waardevolle deel van onze Coach sessies voor haar was dat ze iemand had die ze wekelijks moest rapporteren. Het dwong haar om het werk te doen dat ze anders niet alleen zou hebben gedaan.
- Wees een vlieg aan de wand – Wanneer je reflecteert op iets, vooral relaties, is het handig om de positie van een neutrale waarnemer aan te nemen. Doe een stap terug en bekijk de situatie alsof je een vlieg aan de muur bent, of alsof je de hele scène op een filmscherm bekijkt. Let op wat je ziet, hoort en voelt over wat je ‘observeert’. Het geeft je een totaal anders perspectief!
- Mediteren – Er zijn honderden onderzoeken die de voordelen van meditatie aantonen. Er gebeurt iets machtigs als je ergens niet ‘aan denkt’. Dingen borrelen. Je hebt ongelooflijke, aangeboren wijsheid in je en meditatie laat het doorbreken. Nogmaals, het is gewoon een kwestie van tijd en ruimte geven om er gebruik van te maken.
Als zelfreflectie momenteel geen vast onderdeel van je leven is, is dit je wake-up call. Het is tijd voor jou om een stap terug te doen. Tijd om uit de tredmolen van het leven te stappen. Tijd om na te denken.
Welke stap je ook neemt, is perfect. Er is geen ‘juiste’ of ‘verkeerde’ manier om dit te doen. Het is alleen wat voor jou werkt.
Als ik iets heb geleerd van het werken met klanten door de jaren heen, is dat verschillende dingen werken voor verschillende mensen. Er is geen one size benadering van zelfreflectie, net zoals er geen one size benadering van het leven is.
Dus, hoe ga jij aan de slag?
Misschien vind je dit ook interessant:
Hoeveel zonnebrillen draag jij?