Kritiek is een interessant hulpmiddel omdat het kan opbouwen en afbreken. De juiste soort kritiek kan je helpen om gebreken op te sporen, oplossingen te vinden en iets moois te creëren. Het verkeerde soort kritiek is zonder reden schadelijk, ondermijnt het vertrouwen en kan vernietigen wat het aanraakt. Helaas lijkt je innerlijke criticus vooral van de verkeerde soort uit te delen. Hij weerspiegelt niet de realiteit wanneer hij je vertelt dat je niet goed genoeg bent, niet bekwaam genoeg, een oplichter of wat dan ook. Hij probeert je neer te halen.
“Dat kan je toch nooit.” “Daar ben je veel te dik voor.” “Wie vindt jou nou leuk?”
Deze uitspraken komen meestal niet van anderen, maar van jezelf. Dat stemmetje in je hoofd dat er genoegen in lijkt te scheppen je onzeker te maken. Het duiveltje in ons dat er alles aan doet ons zelfvertrouwen en geluksgevoel aan te tasten. Dat is em. Onze innerlijke criticus.
De enige in ons leven waar we ons maar al te graag van zouden willen ontdoen, maar die altijd en eeuwig met ons mee reist. Waar we ook naartoe gaan. De één fluistert hij geslepen allerlei denigrerende opmerkingen in het oor. Bij de ander schreeuwt hij juist om te voorkomen dat je spannende dingen gaat doen. Te vaak véél te aanwezig, moet hem nodig de mond gesnoerd worden om je te kunnen bevrijden van beperkende gedachten waar we vaak mee te maken hebben. Hoe? Ik zet een aantal mogelijkheden op een rijtje voor je.
Bewustwording
De eerste stap is bewust te worden van de stem in ons hoofd die ons bekritiseert. Merk op wanneer je negatieve gedachten hebt over jezelf en vraag jezelf af waar ze vandaan komen. Realiseer je daat deze gedachten niet jouw waarheid zijn, maar interpretaties die voortkomen uit je ervaringen en overtuigingen.
Praat terug tegen je innerlijke criticus
Neem de controle terug! Zolang je blijft luisteren is je innerlijke criticus in the lead! Dus praat terug. Stel jezelf voor dat het een vriend is die jou probeert te helpen. Vraag hem om bewijs voor de negatieve gedachten die je hebt en vraag jezelf af of ze echt waar zijn; Kan je dat écht nooit? Nooit is lang, dus … Hoe weet je dat? Is daar bewijs voor? Heb je het al geprobeerd?
Of: Vind echt niemand , niemand , NIEMAND op deze wereld jou leuk? Kan je dat aantonen? Waar blijkt dat dan uit?
Je zal merken dat deze negatieve gedachten niet realistisch zijn wat direct de lading van de boodschap vermindert.
Benadruk het positieve
Onderschat de kracht van positieve gedachten niet! Omdat negatieve gedachten meer blijven hangen dan de positieve, moeten we de negatieve overrulen. Je zult merken dat er ook veel positieve dingen te benoemen zijn waar we te weinig bij stil staan omdat we altijd de nadruk leggen op de negatieve. Een oefening die ik mijn coachees vaak mee geef is: Zodra je jezelf betrapt op een negatieve gedachte, zet daar 3 positieve gedachten tegenover. Schrijf ze op. Je vervangt de negatieve gedachten door positieve, succesvolle momenten waarin je je zeker voelde.
Erken en accepteer imperfectie
Niemand is perfect. Dat weten we allemaal. Toch is het belangrijk data we dat ook erkennen en accepteren. Vooral voor onszelf. Want die innerlijke criticus geeft ons het gevoel dat we de enige zijn die niet… vul maar in. Terwijl we dondersgoed weten dat we allemaal dingen dingen hebben waar we aan kunnen werken. We moeten onszelf toestaan om te falen. Sta jezelf toe imperfecties te hebben ( dat maakt jou uniek, dus prachtig, dus speciaal= positieve gedachte 😊) Blijf werken aan positieve veranderingen in je leven en geniet van deze reis in plaats van ontevreden te zijn dat je nog niet op de eindbestemming bent.
Verander je innerlijke dialoog
Als er twee mensen tegelijk tegen je praten, horen we alleen diegene die t hardst praat. Zo is het met onze innerlijke criticus ook. Hij praat te hard. Terwijl we veel meer geholpen zijn door degene die ons support en aanmoedigt. Probeer daarom in plaats daarvan een innerlijke dialoog te creëren die aardig en ondersteunend is. Herinner jezelf eraan dat je waardevol bent en wees je eigen grootste supporter in alles wat je doet.
Vergelijk jezelf niet met anderen
Veel van wat je innerlijke criticus zegt komt voort uit het verlangen om goed of beter te zijn. De vraag is; Beter dan wat of wie?
Competitie kan gezond zijn. Niets mis met strijden tegen jezelf of anderen. Wie wil er nou niet goed zijn in de dingen die hij doet? Je innerlijke criticus doet er alleen alles aan om de vergelijkingen te voeden. Als je naar het werk van iemand anders kijkt en denkt: “Ik zal nooit zo goed worden”, gebruikt de je innerlijke criticus dit als munitie om jou te verwonden. Hoe meer je jezelf vergelijkt met anderen en merkt dat je tekortschiet, hoe meer schade het aanricht. Dit maakt het nog moeilijker om de cyclus te verbreken.
Laat het daarom los jezelf te vergelijken met anderen. Er is namelijk ALTIJD iemand die beter is. Zelfs als jij de beste bent, zal het tijdelijk zijn. Vroeg of laat haalt iemand je in. Dus stop met vechten.
Het de mond snoeren van je innerlijke criticus begint met bewustwording van de negativiteit die je tegenkomt. Door middel van positieve affirmaties en het benadrukken van positieve momenten in je leven laat je de innerlijke criticus een toontje lager zingen. Om, wanneer je dit maar systematisch doet, deze langzaam maar zeker het zwijgen op te leggen. Je bent namelijk waardevol en verdient het om jezelf te supporten en positief te zijn in alles wat je doet!
Dit vind je misschien ook interessant: